Európai gyártású Termékeink Öko-Tex® Standard 100 minősitéssel rendelkeznek

Mit érdemes tudni az Öko-Tex® Standard 100 szabványról ? 

A – Bizalom a textíliában – jelige mögött 1992 óta független ártalmas anyag vizsgálatok állnak az Öko-Tex® Standard 100 szabványnak megfelelően és minden, egészségre nézve nem ártalmas textíliára vonatkoznak.

A széleskörű szervezettségen és erős munkamegosztáson alapuló textilgyártásra való tekintettel a textil– és ruhaipari vállalatok számára az Öko-Tex® követelményrendszerrel először jött létre egy olyan tudományosan megalapozott értékelési rendszer, amely alapján megítélhetők a textíliákban előfordulható problémás anyagok.

Az Öko-Tex® (néhol OEKO-TEX megnevezéssel jelölt) szabvány egy textiltermékek és az azokon alkalmazott kellékek (anyagok, cérnák, szalagok, gombok, húzózárak, tépőzárak, patentok, címkék, gombok, stb.) számára kidolgozott, humánökológia szempontok szerint összeállított vizsgálati és tanúsítási rendszer. Előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt.

Az Öko-Tex® Standard 100 nemzetközileg kötelezően használandó vizsgálati katalógusa tudományosan megalapozott paramétereken nyugszik és évente a törvényeknek és a kutatási eredményeknek megfelelően aktualizálásra kerül.

A követelményrendszer részleteiben a következőket tartalmazza: 

·         törvényben tiltott anyagok, mint a rákkeltő színezékek

·         törvényben szabályozott anyagok, mint formaldehid, lágyítószer, nehézfémek vagy pentaklór-fenol

·         a mai ismereteink szerint egészségügyi szempontból kérdéses, azonban jelenleg törvényben még nem szabályozott vagy tiltott anyagok, mint peszticidek, allergén színezékek vagy szerves ónvegyületek

·         olyan paraméterek, mint színtartóság és egy bőrbarát pH érték, mely a felhasználó egészségéről való gondoskodást szolgálja

Az Öko-Tex® Standard 100 értelmében a textiltermékek tanúsításának feltétele, hogy egy termék valamennyi komponense kivétel nélkül megfeleljen az előírt követelményeknek – a külső anyag mellett – beleértve a varrócérnát, a bélésanyagot, nyomtatást stb., továbbá a nem textilből készült tartozékokat, mint a gombokat, cipzárakat, szegecseket.

Összességükben a követelmények egyértelműen túlmutatnak a hatályos nemzeti törvényeken és a törvényi szabályozás területén sokszor éllovasként szolgálnak a különböző veszélyes anyagok, mint például a rákkeltő azoszínezékek mellőzésével, a formaldehidre vonatkozó szigorú határértékkel, továbbá az allergizáló színezékek betiltásával.

Az Öko-Tex® Standard 100 szerinti ártalmas anyagok független vizsgálatáért a Nemzetközi Öko-Tex® Szervezet felelős. A szervezet 1992-ben jött létre az Osztrák Textilipari Kutatóintézet (ÖTI) és a német Hohenstein Kutatóintézet  közös munkájaként, majd csatlakozott hozzá több más ország hasonló intézménye is. Az Öko-Tex Szervezet tevékenysége és hatásköre nemcsak Európára, hanem az USA-ra és több dél-amerikai és ázsiai országra is kiterjed.

Magyarországon az INNOVATEXT Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet Zrt jogosult nemzetközileg is elismert tanúsítványt kiállítani, az Intézet 1994-ben csatlakozott a szervezethez, hatásköre több más kelet-európai országra is kiterjed.

A Szervezet mára 16 neves európai és japán textilkutató- és vizsgáló intézet egyesülése, és világszerte több mint 60 országban rendelkezik képviselettel és irodával.

A Nemzetközi Öko-Tex Szervezethez tartozó akkreditált vizsgáló intézetek hivatottak arra, hogy a termékeket ebből a szempontból minősítsék és ezt követően az intézetek rendszeresen ellenőrzik, hogy az Öko-Tex tanúsítványt megszerzett termékek folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket. Ez biztosítja a  termékek felhasználói számára, hogy az Öko-Tex megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek az egészségre nézve nem ártalmasak.

Termékosztályok

Az Öko-Tex® szabvány ártalmas anyag vizsgálata mindig a textíliák valós felhasználására összpontosul. Minél intenzívebben érintkezik egy termék a bőrrel, annál szigorúbb humánökológiai követelményeknek kell megfelelnie.

I. termékosztály:

Textíliák és textiljátékok csecsemők és kisgyermekek számára, három éves koruk betöltéséig, pld. fehérneműk, rugdalódzók, ágyneműk, ágyba való termékek, textilállatok stb.

II. termékosztály:

Textíliák, amelyek a rendeltetésszerű használatuk során nagy felületen, közvetlenül érintkeznek a bőrrel, pl. fehérneműk, ágyneműk, frottíráruk, ingek.

III. termékosztály:

Textíliák, amelyek rendeltetésszerű használatuk során nem, vagy csak kis felületen érintkeznek a bőrrel, pl. kabátok, zakók, bélések stb.

IV. termékosztály:

Dekorációs célra használt anyagok, mint asztalneműk és függönyök, de fali- és padlóburkolat is stb.

A nemzetközi Öko-Tex Szervezet törekvéseit támogatva az általunk forgalmazott termékek megfelelnek az Öko-Tex Standard 100 követelményeinek.